Դեղաբույսեր
Կարկադե. ankakh.com
Կարկադեով թեյի ստույգ տարիքը պարզել հնարավոր չէ, սակայն հայտնի է, որ այն Հին Եգիպտոսում բարձր էր գնահատվում ու միայն փարավոններին վայել ըմպելիք էր համարվում: Բանն այն է, որ այդ փառահեղ վառ-սուտակագույն, հաճելի համով ըմպելիքը ոչ միայն հագեցնում է ծարավը, թարմացնում շոգին, այլև օժտված է բազում օգտակար հատկություններով:
Ի՞նչ է կարկադեն
Հիբիսկուսը կամ սուդանյան վարդը, ռոզելան՝ մեզ հայտնի չինական վարդը, տուղտազգիների ընտանիքին պատկանող բույս է, որի հայրենիքը Եգիպտոսն է համարվում ու այդ երկրի պլանտացիաներում աճեցված թեյն էլ` ամենաբարձրորակը: Կարկադեի տերևները, արմատները, ցողունը, մի խոսքով, բոլոր հատվածներն օգտակար են: Սակայն թեյի համար օգտագործվում են միայն բույսի ծաղիկները, ավելի ստույգ` ծաղկաբաժակը, որից ծաղկաթերթիկներն են դուրս գալիս:
Ծաղիկների կյանքը շատ կարճ է. առավոտյան բացված ծաղիկը կեսօրին արդեն թոշնում է, ու մնում է միայն ծաղկաբաժակը, որն օրեցօր ավելի գունեղ է դառնում, խոշորանում, հյութեղանում` վերածվելով պտղի: Սակայն չեն թողնում՝ այդ պտուղը հասունանա, պոկում են ու չորացնում հատուկ պայմաններում:
Կարկադեի թեյը հարուստ է կենսաբանական ակտիվ նյութերով, մանավանդ՝ օրգանական թթուներով: Դրանք էական ազդեցություն են ունենում ըմպելիքի համի ու հատկությունների վրա: Պարունակում է անփոխարինելի ճարպաթթու ` լինոլեաթթու, որը նվազեցնում է խոլեստերինի մակարդակն արյան մեջ: Հատուկ տեղ են զբաղեցնում ֆլավոնոիդները, Р-վիտամինային ակտիվությամբ օժտված նյութերը: Կարկադեի թեյը պարունակում է գլիկոզիդներ ու պեկտիններ, մակրո- ու միկրոտարրեր, վիտամիններ, որոնք փոխազդում են կենսաբանորեն ակտիվ ուրիշ նյութերի հետ ու դրանից ավելի ակտիվանում:
Կարկադեի օգտակար բաղադրությունը
Ըմպելիքը թթվաշ հաճելի համ է ստանում կիտրոնա-, խնձորա- և գինեթթուների շորհիվ: Անտոցիանի խտությունն ըմպելիքին վառ կարմիր գույն ու հականեխիչ հատկություն է հաղորդում: Ֆլավոնոիդները, Р վիտամինային ակտիվությամբ նյութերը կանխում են վաղաժամ ծերացումը, նվազեցնում դիաբետի ու քաղցկեղային հիվադությունների առաջացման ռիսկը, և որ ամենակարևորն է, ամրացնում մանր ու խոշոր արյունատար անոթների պատերը, դարձնում առավել առաձգական, լայնացնում` հակախոլեստերինային հատկության շնորհիվ:
Կվերցիտինն ուժեղ հակաօքսիդանտ է, արգելակում է մաշկի բջիջների ծերացման գործընթացը, պաշտպանում աչքի ծիածանաթաղանթն ու բարերար ազդում սրտամկանի վրա: Բացի այդ, օժտված է իմունախթանիչ, հակաայտուցային, հակասպազմային, հակահիստամինային ազդեցությամբ: Լինոլեաթթուն, ասկորբինաթթվի ու այլ վիտամինների ազդեցությամբ, օգնում է հաղթահարելու սթրեսը, հոգնածությունը, բարելավում է ուղեղի աշխատանքը: Բացի այդ, նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգը, բարելավում իմունիտետը, խոչընդոտում արյունատար անոթների պատերին խոլեստերինային թերթիկների առաջացումը, քայքայում է օրգանիզմին ոչ պիտանի ճարպը: Պեկտինն ըմպելիքին օրգանիզմը մաքրող հատկություն է տալիս, հեռացնում ավելորդը, այդ թվում` ծանր մետաղների աղերը:
Ո՞ւմ է ցուցված կարկադեն
Բոլորին: Այդ հաճելի ըմպելիքը վերադարձնում է ուժն ու առողջությունը բարձր ջերմության ժամանակ, գերհոգնածության, քրոնիկ հոգնածության, ցածր ու թույլ իմունիտետի դեպքում: Շատ կարևոր է կարկադեի ազդեցությունն արյունատար անոթների վրա: Ամրացնելով ու առաձգականություն հաղորդելով` նվազեցնում է զարկերակային ճնշումը: Ի դեպ, պետք է հաշվի առնել, որ կարկադեով տաք ու սառը թեյերը միանգամայն տարբեր ազդեցություն են ունենում զարկերակային արյան ճնշման պարագայում: Տաք թեյը նպաստում է արյան ճնշման բարձրացմանը, օգնում երիկամներն ու լյարդը խարամներից մաքրելուն, հրաշալի հանգստացնող միջոց է: Տաք թեյը հաճախ մրսածության ժամանակ է գործածվում, օգնում է անքնությունը հաղթահարելուն: Հետևաբար, խորհուրդ է տրվում խմել արյան բարձր ճնշում ունեցողներին` կանոնավոր ճնշումը ստուգելով:
Իսկ սառը թեյը հակառակը՝ նպաստում է արյան ճնշումն իջեցնելուն, խթանում մարսողությունն ու ակտիվացնում ենթաստամոքսային գեղձի աշխատանքը, ամրացնում անոթների պատերը: Սառը ըմպելիքն օգնում է խումհարի ժամանակ:
Աչքերի մշտական լարվածության դեպքում այս թեյն օգնում է պահպանելու տեսողությունը: Թույլ լեղամուղ ու հիպոլիպիդեմիկ հատկությունն օգնում է անոթները պաշտպանելու խոլեստերինային թերթիկներով խցանումից: Շատ օգտակար է դիաբետի կանխարգելման դեպքում: Իսկ եթե արդեն այդ հիվանդությունը կա, ուրեմն կարկադեով թեյն օգնում է թեթևացնելու հիվանդության ընթացքը:
Թեթև թուլացնող հատկությունն այն հրաշալի կանխարգելիչ միջոց է դարձնում քրոնիկ փորկապության պարագայում, հաստ աղիքի ֆունկցիայի կարգավորման համար: Իսկ թեյի տևական գործածությունը նկատելիորեն բարելավում է մաշկի վիճակը, դեմքի գույնը, վերացնում է մաշկի ավելորդ ճարպոտությունը կամ չորությունը, կորյակնեը, բուժում է դիաթեզը: Քաղցած ստամոքսին ըմպած թեյը նաև մակաբույծների դեմ պայքարի միջոց է, իսկ խումհարի դեպքում կարող է փոխարինել թթվաջրին:
Այս թեյի կանոնավոր գործածությունը կօգնի ազատվելու ավելորդ քաշից. կարկադեի մեջ շաքարի յուրացումը դանդաղեցնող ու ածխաջրերի յուրացումը բարելավող նյութեր կան: Սակայն ասվածից չի կարելի եզրակացնել, որ կարկադեի թեյը համադարման է: Օրական առաջարկվում է խմել մինչև 2-3 բաժակ թեյ, այն էլ` մյուս սննդամթերքների կիրառության դեպքում:
Ինչպե՞ս պետք է ընտրել կարկադեն
Նախ , ինչպես և թեյախոտը, նախապատվությունը պետք է տալ խոշորաթերթ տեսակին, ուշադրություն պետք է դարձնել դրա փաթեթավորման ամսաթվին, քանի որ կարկադեի պահպանման առավելագույն ժամկետը 3 տարի է:
Եգիպտոսում վաճառվում է 2 տեսակի կարկադե` շատ խոշոր` Հարավային Եգիտոսից ու Սուդանից, ավելի մանր, որը որակով զիջում է եգիպտականին:
Մենք կարկադեով թեյը թրմում ենք սովորական թեյախոտի պես. խոտի վրա եռման ջուր լցնում ու մի քանի րոպե թողնում: Իսկ Եգիտոսում կարկադեն եռացնում են:
Կարկադեով թեյի պատրաստման տարբերակներ
Հումքի վրա սառը ջուր են լցնում ու կրակին եռացնում, ապա կրակը նվազեցնում ու եփում ևս 3 րոպե: Կամ կարկադեի վրա տաք ջուր են լցնում ու այդ խառնուրդը եռացնում, ապա ևս 3 րոպե եփում: Համային նախապատվությունով ու հումքի որակով պայմանավորված` 1 թեյի գդալ թերթիկների համար 1 բաժակ ջուր է վերցվում: Ի դեպ, կարկադեն տաք ջրով թրմելու դեպքում օգտակար հատկությունների մեծ մասը կորչում է: Եվ պետք է թրմել ապակյա կամ կերամիկական թեյնիկում, բայց ոչ երբեք մետաղյա ամանում, քանի որ դա ոչ միայն համի, որակի, այլև գույնի վրա է ազդում: Իսկ բոլոր հատկությունները պահպանելու նպատակով կարկադեի հումքի վրա լցնում են տաք (40 աստիճանից ցածր) ջուր ու թրմում 3-8 ժամ: Այդ ընթացքում ըմպելիքը համուհոտ է ձեռք բերում:
Ի՞նչ կարելի է պատրաստել կարկադեից
Կարկադեով ըմպելիքը հրաշալի հիմք է ոչալկոհոլային գլինտվեյնի պատրաստման համար: Այդ նպատակով օգտագործվում են համեմունքներ` մեխակ, դարչին, կոճապղպեղ, հիլ, իսկ թթվությունը կոտրելու նպատակով` մեղր կամ շաքար: Ցանկության դեպքում կարելի է նաև մրգեր ու հատապտուղներ ավելացնել, շատ ներդաշնակ են ցիտրուսայինները:
Պատրաստման եղանակը. համեմունքների վրա գոլ ջուր լցնել ու մարմանդ կրակին դնել: Այդ խառնուրդը պետք է եփել այնքան ժամանակ, մինչև ամբողջ խոհանոցում տարածվի եթերայուղերի բույրը: Դրանից հետո կրակից վերցնել ու փակ բերանով ամանով դնել մի կողմ` հովանալու, այնուհետև խառնել նախապես եփած կարկադեով ըմպելիքին: Ավելացնել շաքար կամ մեղր ` ըստ ճաշակի, և դասական գլինտվեյնը պատրաստ է:
Կարկադեով ըմպելիքի հակացուցումները
Առաջին հերթին՝ անհատական անընկալությունը և գաստրիտներն ու խոցերը, ստամոքս-աղիքային տրակտի հիվանդությունները, ինչպես նաև միզաքարային ու լեղաքարային հիվադությունների սրացումները:
Կարկադեով ըմպելիքը կարելի է խմել ինչպես տաք, այնպես էլ սառը, ամռանը` նաև սառույցով:
Բնական միզամուղ է, օժտված ներքին օրգաններն ախտահանող հատկությամբ, օգնում է այրոցքի դեպքում: Հրաշալի միջոց է մարզիկների համար. մեղրով թեթևակի քաղցրացրած ըմպելիքը կարելի է օգտագործել մարզումների ընթացքում: Կարկադեի C վիտամինն օգնում է վարակներին դիմակայելուն, նաև՝ անքնության պարագայում:
Կարկադեի սերմերը Գվինեայում գործածում են որպես հանգստացնող միջոց, Բիրմայում այն աֆրոդիզիակ է համարվում, Ֆիլիպիններում բույսի դառն արմատը տապակում են, մաքրում ու գործածում որպես ախորժակը խթանող միջոց, իսկ Անգոլայում բույսի տերևների թանձր հյութով վերքեր են բուժում: Իսկ որոշ երկրներում թարմ տերևները խոհանոցում են գործածում, շոգեխաշում են սոխի հետ: Արևմտյան Հնդկաստանում կարկադեով պուդինգ ու դոնդողներ են պատրաստում: Ամռանը կարկադեից կարելի է զովացուցիչ պատրաստել` հումքը թրջելով սառը ջրով ու թրմելով 8 ժամ: Առավոտյան կարելի է ստացված թթվաշ ըմպելիքով մի լավ զովանալ:
Հիբիսկուսի լվացած տերևները հարզարատերևով աղցաների մեջ են ավելացնում՝ թթվաշություն հաղորդելու համար: Եվ, վերջապես, հիբիսկուսը գործածվում է որպես բնական գունանյութ. կարկադեի եփուկով կարելի է Զատկի ձվերը ներկել` կարմիր ու նաև կապույտ:
Իսկ արդեն գործածված տերևները կարելի է կիրառել որպես հումուս` հողը պարարտացնելու համար:
Կարդացեք նաև
Ճապոնիայի առողջապահության նախարարության կողմից վերջերս անցկացված հետազոտությունները վկայում են, որ մոշի տերևներն ավելի շատ կալցիում են պարունակում, քան կաթը։ Lifer.com.ua-ի հաղորդմամբ՝ սա հրաշալի նորություն է նրանց համար...
Սամիթն օգտագործվում է վաղ ժամանակներից։ Fithacker.ru-ի հաղորդմամբ՝ իր հատկությունների շնորհիվ սամիթն օգտագործվում է առողջական բազմաթիվ խնդիրների դեպքում։ Այն կարող է օգտակար լինել հիպերտոնիայի սկզբնական փուլում, ստենոկարդիայի, նևրոզների...
Երիցուկն օգտագործվում է մի շարք խնդիրների դեմ պայքարում: Steptohealth.ru-ի հաղորդմամբ՝ կարող եք երիցուկով թեյ խմել, ողողել բերանը, քսել մաշկին...
Մաղադանոսն օգտագործվում է բազմաթիվ ճաշատեսակների պատրաստման ժամանակ: Այն առանձնանում է ո՛չ միայն համով, այլև օգտակար հատկություններով: Fithacker.ru-ի հաղորդմամբ՝ մաղադանոսը միզամուղ հատկություն ունի...
Ժոժոբայի յուղն օգնում է պաշտպանել մաշկը, մաշկից դուրս բերել տոքսինները։ Այն կառուցվածքով ամենամոտն է մարդու մաշկին և հաջողությամբ կարող է օգտագործվել, եթե օրգանիզմն ի վիճակի չէ անհրաժեշտ քանակով ճարպ արտադրել։ Fithacker.ru-ն գրում է, որ ժոժոբայի յուղը...
Ինչո՞վ են օգտակար «հայկական խնձորի» կորիզները: Գիտական աշխարհում ծիրանն անվանում են PrՕnus armeniոca, այսինքն` հայկական: Շատերին է հետաքրքրում, թե ինչպես է ծիրանն այդ անվանումը ստացել, չէ՞ որ այն ուրիշ...
Դափնու տերևը, որն օգտագործվում է՝ որպես համեմունք, մի խումբ օգտակար հատկություններ ունի: Steptohealth.ru-ն ներկայացրել է՝ ինչու է հարկավոր դափնու տերև օգտագործել...
Հալվեի հյութը հարուստ է վիտամիններով, ամինաթթուներով, հանքանյութերով, ֆերմենտներով: Fithacker.ru-ի հաղորդմամբ՝ իր հատկությունների շնորհիվ հալվեն կօգնի առողջ ու գեղեցիկ լինել...
Երիցուկն ամենաօգտակար բույսերից է, որն օգտագործվում է մի շարք խնդիրների դեպքում։ Կարող եք երիցուկով թեյ խմել, քսել մաշկին, ողողել բերանը։ Steptohealth.ru-ն ներկայացրել է երիցուկ օգտագործելու մի քանի պատճառ...
Օրգանիզմն ամեն օր ենթարկվում է վնասակար տոքսինների և այլ գործոնների ազդեցությանը։ Դրանց կուտակման հետևանքով կարող է վատանալ ինքնազգացողությունը, առողջությունը կարող է նկատելիորեն վնասվել, հատկապես, եթե դրանք ժամանակին...
Առողջ սննդակարգի կարևորությունը թերագնահատել հնարավոր չէ։ Fithacker․ru-ի փոխանցմամբ՝ եղինջը ևս պետք է ներառված լինի սննդակարգում, քանի որ կարող է բարենպաստ ազդեցություն ունենալ օրգանիզմի վրա...
ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ
- Ժողովրդական դեղամիջոցներ
- Հղիություն. 4-րդ ամիս
- Հղիություն. 7-րդ ամիս
- Կոճապղպեղ նույնն է՝ իմբիր, Ginger եւ Zingiber Officinale
- «Արագիլ» հիմնադրամը ստեղծված է՝ օգնելու անպտղությամբ տառապող զույգերին. Կարինե Թոխունց
- Հղիություն. 6-րդ ամիս
- Հղիություն. 2-րդ ամիս
- 4-7 ամսական երեխաների սնուցումը
- Ամուսնական առաջին գիշերը
- Ընկերության մասին
- Ինչպես ազատվել անցանկալի մազերից
- Խնձորը` պզուկների դեմ. ազատվիր նրանցից 1 գիշերվա ընթացքում
- Պարզվում է ապագա երեխայի սեռը կախված է մայրիկի սնունդից
- Դդում
- Հիվանդություն, որը փոխում է մեր կյանքը` կրծագեղձի քաղցկեղ
- Կոճապղպեղ՝ նիհարելու համար (կոճապղպեղի թեյ)
- Սեռական գրգռում
- Արգանդի միոմա. նախանշանները, պատճառներն ու բուժումը
- Երիցուկ դեղատնային - Ромашка аптечная - Matricaria chamomilla L.
- Չիչխանի օգտակար հատկությունները
- Հղիություն. 1-ին ամիս
- Քարավուզ (նույն ինքը՝ նեխուր)
- Ինչպես ազատվել բերանի վատ հոտից`պարզ միջոց
- Դիմակներ` մազերի համար
- Կրծքի ցավե՞ր ունեք. ինչ անել
- Ընդհանուր տեղեկություններ մարմնի համակարգերի մասին
- Հեշտոցային արտադրության պատճառները. մասնագետի անդրադարձը
- Բերանի խոռոչի լորձաթաղանթի ախտահարումը սովորական բշտախտի ժամանակ (սկիզբը` նախորդ համարում)
- Ընտրություն ըստ հորոսկոպի
- Հիվանդություն, որի համար պետք չէ ամաչել (թութք)
- Հղիությունը և նախապատրաստվելը դրան
- Խոսենք այդ մասին. ձեռնաշարժություն
- Երբ գլխացավն ախտանիշ է: Հանճարեղ և օժտված մարդկանց հիվանդություն
- Լեղաքարային հիվանդություն. բուժման մեթոդները
- Սեռական թուլության առաջին նախանշանները. news.am
- Ուլտրաձայնային դոպլերոգրաֆիա (երկակի (դուպլեքս) անոթների)
- Էկզեմայի տեսակները և բուժումը
- ՈւՆԱԲԻ: Արևելյան բժշկության գաղտնիքները
- Իրիդիոսքրինինգ
- Գամմա-դանակը նշտարի փոխարեն